Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Spongyabob története

 

Cselekmény[szerkesztés]

 

Kattints ide a spongyabobos nyereményjátékért!

http://www.tenyekrolad.com

Spongyabob Kockanadrág egy tengeri szivacs, aki egy ananászban lakik a tenger mélyén. Két szomszédja van: Tintás Tunyacsáp, a tintahal, aki egy moai-fejben lakik, és a tengeri csillag, Patrik (háza egy szikla alatt található). Spongyabob és Patrik jó barátok, egyszerű, már-már gyerekes viselkedésükkel néha az őrületbe kergetik Tunyacsápot.

A főhősök mindannyian Bikinifenéken, egy tenger alatti városban laknak, amelyet egy klasszikus város mintájára hoztak létre. (A hely minden bizonnyal a csendes-óceáni Marshall-szigetekhez tartozó Bikini-atollról kapta a nevét, melynek térségében 1946 és 1958 között kísérleti atom- és hidrogénbomba robbantások folytak, aminek következtében Bikinifenék lakói mutánsokká válhattak.) Itt él Spongyabob háziállatával, Csigusszal, aki egy tengeri csiga, de a sorozatban inkább úgy viselkedik, mint egy macska. Rajta kívül kutyaszerű férgekméhekre hasonlító medúzák, és madarakra hasonlító kagylók is élnek itt.

Kattints ide a spongyabobos nyereményjátékért!

http://www.tenyekrolad.com

Spongyabob munkahelye a Rozsdás Rákolló nevű étterem, ahol Tunyacsáp is dolgozik pénztárosként. A hely tulajdonosa a fukar Rák úr (Eugene Herbert Krabs/Rák H. Jenő). Legnagyobb riválisa Plankton, aki pont a Rozsdás Rákollóval szemben nyitotta meg Veszélyes Vödör nevű éttermét, és mióta él, azon mesterkedik, hogy ellopja Rák úr specialitásának, a herkentyűburgernek a receptjét.

Spongyabob életében nagy szerepet játszik még Szandi Csovi, aki egy mókusTexasból érkezett, és különleges búvárruha segítségével él a tenger mélyén. Meg kell még említeni Puff asszonyt, aki egy csónakvezető tanfolyamot tart. Spongyabob az elméleti órákon kiválóan teljesít, a gyakorlatban azonban rendszeresen elbukik.

Kattints ide a spongyabobos nyereményjátékért!

http://www.tenyekrolad.com

Szereplők[szerkesztés]

 

 • Spongyabob Kockanadrág (Spongebob Squarepants) – Rendkívül barátságos tengeri szivacs. Imádja a herkentyűburgert, a medúzavadászatot, a karatét és a buborékfújást. A Rozsdás Rákolló szakácsa.
 • Csillag Patrik (Patrick Star) – Spongyabob legjobb barátja, egy meglehetősen ostoba, rózsaszínű tengeri csillag.
 • Szandi Csovi (Sandy Cheeks) – Intelligens mókustudós Texasból, aki a víz alatt él.
 • Rák úr / Rák H. Jenő (Eugene Harold Krabs) – A Rozsdás Rákolló tulajdonosa. Meglehetősen fukar, még a saját magával szemben is.
 • Pearl Krabs – Rák úr lánya, tipikus mai tinédzser. Apjával ellentétben ő egy bálna.
 • Tintás Tunyacsáp (Squidward Tentacle) – Spongyabob és Patrik közvetlen szomszédja. Mogorva természetű, ki nem állhatja Spongyabob mániáit. Klarinéton játszik és nagyszerű művésznek tartja magát.
 • Csigusz (Gary) – Spongyabob háziállata. Bár csiga, mégis macska módjára viselkedik.
 • Sheldon J. Plankton – Gonosz egysejtű élőlény, aki minden erejével azon munkálkodik, hogy minél többet ártson a Rozsdás Rákollónak, és megszerezze a herkentyűburger receptjét.
 • Puff asszony – Gömbhal, aki csónakvezetői tanfolyamot tart. Spongyabob gyakorta az őrületbe kergeti amikor a vezetést gyakorolja
 • Karen – Plankton komputerizált felesége.
 • Erőberő (néha Hopszi) és Kobaka (Mermaidman and Barnacleboy) – Kiöregedett tengermélyi szuperhősök.
 • Languszta Larry – Barátságos természetű, sportos, kigyúrt langusztarák.
 • Félszem, a kalóz (a későbbi évadokban az eredeti nevén hívják, Patchy-nak) – A show egyetlen élő szereplője. Ritkán bukkan fel, főleg különkiadásokban. Spongyabob angol hangja, Tom Kenny alakítja.
 • Potty – Patchy Kalóz papagája, aki gyakran rosszalkodik. Angol hangja Stephen Hillenburg.
 • Bolygó Hollandi (Flying Dutchman) – Hosszú szakállú, zöld szellem, kalóz.
 • Simlis Sügi – Csak kétszer szerepelt, egy tengeri sügér az Uborkában és a Mókában. Alattomos, kétszínű, és mindent megesz, ami ehető.

Népszerűség[szerkesztés]

A Spongyabob Kockanadrág az egyetlen olyan rajzfilm, amely bekerült a Nielsen Top 10-es népszerűségi listájába. Korábban hasonló sikerre csak egy másik Nickelodeon-rajzfilm, a Fecsegő tipegők tett szert. Ami a különlegessége, hogy gyerekek és felnőttek körében egyaránt népszerű. Ennek oka valószínűleg az életszerű szituációk humoros formában történő ábrázolása lehet. Továbbá rengeteg olyan utalást is tartalmaz, amelyet csak az idősebb korosztály érthet meg.

A rajzfilmfigurával díszített tárgyakból 2014-ben évi 8 milliárd dollár értékben adtak el világszerte.[1]

A mozifilm[szerkesztés]

Plankton ellopja Neptun (Neptunusz) koronáját; Rák úrra terelve a gyanút, hogy megszerezze a Herkentyűburger titkos receptjét, ami sikerül is neki. SpongyaBobra és Patrikra vár a feladat, hogy hat nap alatt visszahozzák a koronát Kagylóvárosból. Ebben még a piros úszónadrágos David Hasselhoff is a segítségükre van.

2012február 28-án bejelentették, hogy elkészítik a mozifilm folytatását, amit eredetileg 2014-ben jelent volna meg,[2] később a premiert átrakták a 2015február 6-ra.[3] A film a Spongyabob - Ki a vízből! (The SpongeBob Movie: Sponge Out of Water) nevet kapta.

Kattints ide a spongyabobos nyereményjátékért!

http://www.tenyekrolad.com

Történet[szerkesztés]

1993-ban Stephen Hillenburg a Rocko kezdeteinél találta ki, hogy új rajzfilmbe kezd. Az első vázlatok már 1987 óta készen voltak, de csak a Rocko befejezése után, 1996-ban kezdődtek az érdemi munkálatok. Rengeteg ember csatlakozott a rajzfilmhez más stábokból (Hódító hódokDougHé, Arnold!Akciócsoport most!), és az első epizódok 1999júliusára mind elkészültek.

Az első epizód az 1999-es Nickelodeon Kid's Choice Award után került adásba ("Alkalmazott kerestetik/Fenéktakarítás/Meghívás teára"). Akkoriban a Fecsegő tipegők volt a csatorna legnépszerűbb műsora, de a Spongyabob hamar az élre tört; butácska és elbűvölő humora a többi rajzfilm közül is kiemelte. Tom Kenny utánozhatatlan hangja és a tradicionális Spongya-kacagás fiatalok és idősek körében is megkedveltette a sorozatot.

A második évad már fejlettebb technikával készült, és még népszerűbb epizódok kerültek adásba. Hatására több rajzfilmkészítő cég gondolta, hogy kicsivel több felnőtt humort csempésznek új sorozataikba, így készült az Angyali keresztszülők is, amely nem sokkal később a Spongyabob mögötti második helyet szerezte meg a Nickelodeonon. A sorozat 2002 elején volt a csúcson, ekkor készültek a klasszikus epizódok.

Ugyanebben az évben röppentek fel az első pletykák egy egész estés mozifilm elkészítéséről. A Nickelodeon ebben az évben meg akarta szüntetni a rajzfilmet, de rajongói petíciók hatására nem tették, s néhány új epizód készült. A harmadik évad 2004-ben ért véget, a "Spongyabob és a fojtogató/Kópéság" epizóddal.

2003-tól kezdve a nézettség és a népszerűség fokozatosan visszaesett, és komolyan kezdték fontolgatni, hogy leveszik a rajzfilmet a csatorna műsoráról. 2004 végén jelent meg a mozikban a Spongyabob – A mozifilm, amelynek hatalmas sikere volt. Ennek hatására bejelentették a folytatást is, amelynek a producere már nem Stephen Hillenrurg volt (bár a háttérben maradt).

Kattints ide a spongyabobos nyereményjátékért!

http://www.tenyekrolad.com

2005 májusában adásba került a negyedik évad, méghozzá az eddigiektől eltérő módon. Korábban ugyanis két 11 perces részből állt a rajzfilm, de most már hetente csak egy 11 perces részt adtak le. 2007-ben bejelentették, hogy elkészül az hatodik évad is, mely 2008-ig került adásba. 2008 márciusában bejelentették, hogy elkészítik a hetedik évadot is.[4][5][6]

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Magyar hang Eredeti hang
Spongyabob Minárovits Péter (1–2. évad, énekhang is)
Baráth István (3. évadtól)
Seszták Szabolcs – énekhang
Tom Kenny
Csillag Patrik Bognár Tamás Bill Fagerbakke
Tintás Tunyacsáp Imre István Rodger Bumpass
Rák úr Uri István Clancy Brown
Szandi Csovi Kisfalvi Krisztina Carolyn Lawrence
Sheldon J. Plankton Vizy György † (1–3. évad)
Németh Gábor (4. évadtól)
Doug Lawrence
Puff asszony Némedi Mari † Mary Jo Catlett
Pearl Pap Katalin Lori Alan
Felolvasó Bordi András

Nevek[szerkesztés]

A magyar változatban rengeteg átnevezés történt, mint például a helyek nevei megváltoztak.

Helyszínek nevei[szerkesztés]

Évad Epizód Krusty Krab Chum Bucket
1. évad 1. évadon belül néhány rész Rozsdás Ráktanya Veszélyes Vödör
1. évad 1. évadon belül néhány résztől ezidáig Rozsdás Rákolló
Spongyabob – A mozifilm - Rákcsáló Nagy Fogás
4. évad Ellenség a családban Rozsdás Rákolló Lyukas Vödör
5. évad Felújítás, Hopszi kontra SpongyaBob Vödör
6. évad A titkos összetevő, Plankton adagja Csámcsogó

Szereplők nevei[szerkesztés]

 

Kattints ide a spongyabobos nyereményjátékért!

http://www.tenyekrolad.com

Az egyik leghíresebb tévedés a két szuperhős neve. Az 1. évadban Mermaidmannak (kövér, narancssárga) Erőberő volt a neve, BartnacleBoynak (vékony, nagy orrú) pedig Kobaka. Ám a 2. évadban Mermaidman a Hopszi nevet kapta, a másik viszont maradt Kobaka. A 3. évadban Mermaidman Kobaka lett, BarnacleBoy Hopszi lett. Ugyanez volt a 4. évadban. Az 5. évadban az "Éjszakai fények" című részben Mermaidman ismét Erőberő lett, BarnacleBoy meg ismét Kobaka. Szintén a magyarban mindig más volt a szereplők szinkronhangjai.

Évad Epizód Mermaidman magyar neve BarnacleBoy magyar neve Mermaidman szinkronhangja BarnacleBoy szinkronhangja
1. évad Erőberő és Kobaka, Erőberő és Kobaka 2 Erőberő Kobaka Varga Tamás Lázár Sándor
2. évad Hopszi és Kobaka 3 Hopszi Kajtár Róbert Végh Ferenc
3. évad Hopszi és Kobaka 4, Hopszi és Kobaka 5 Kobaka Hopszi Orosz IstvánVarga Tamás Lázár Sándor
4. évad Hopszi és Kobaka 6 - A mozgókép Varga Tamás Csuha Lajos
5. évad Éjszakai fények Erőberő Kobaka Orosz István  ?
5. évad Hopszi kontra SpongyaBob Hopszi Orosz István Varga Tamás
6. évad Lógás Kobaka Orosz István Varga Tamás
6. évad Társasozzunk Erőberő Orosz István Varga Tamás

Érdekesség még, hogy a mellékszereplők szinkronhangja gyakran változik. Például, Varga Tamás, aki Mermaidmannak adta a magyar hangját, sokszor a Bolygó Hollandit is gyakran megszólaltatta. Ám a szellem szinkronhangja is mindig változik. Az 5. évad "Pénz beszél" című részében a szellemet már Repülő Hollandinak hívják. Karen, Plankton feleségének hangja is rendszeresen változik. De a két szuperhős ellenségei között is van némi változás.

Kattints ide a spongyabobos nyereményjátékért!

http://www.tenyekrolad.com

Évad Epizód ManRay The Dirty Bubble ManRay szinkronhangja The Dirty Bubble szinkronhangja
1. évad Erőberő és Kobaka 2. - A piszkos buborék -  ?
2. évad Hopszi és Kobaka 3 Sugármember Spongyabob megemlíti Buborék néven, de nem szerepel az epizódban Bolla Róbert -
3. évad Hopszi és Kobaka 5 Szarvacska Koszbuborék Bolla Róbert  ?
4. évad Hopszi és Kobaka 6 - A mozgókép Plankton játssza el, de a nevét nem említik. - - -
5. évad Hopszi kontra SpongyaBob Gonifác - Bolla Róbert -
7. évad Vissza a múltba, Gonoszok Klubja Rájadög A piszkos buborék Bolla Róbert -

Tunyacsáp ellenségei között is van egy gyöngyszem: Squilliam Fancyson.

Kattints ide a spongyabobos nyereményjátékért!

http://www.tenyekrolad.com

Évad Epizód Squilliam magyar neve Szinkronhangja
2. évad A tűzoltó zenekar Lábasfejű Leontin Katona Zoltán
3. évad Leontin visszatér Lábasfejű Leontin Wohlmuth István
6. évad Mesés otthonok Hucli Csodapacsáp Fehér Péter
6. évad Tunyacsáp tanár úr Tehetséges Tunyilliam  ?
7. évad A tánclecke Lábasfejű Leontin  ?
7. évad Tintás a szemétdombon Lábasfejű Leontin Kapácsy Miklós
7. évad Vissza a múltba Lábasfejű Leontin  ?
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.